Захариева се срещна с командирите на НАТО и EUFOR в Босна

Захариева: Може да разчитате на мен и на България

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева бе посрещната с военни почести в база "Бутмир" в Сараево, където се срещна с командващите щабовете на НАТО и на военната операция "Althea" на ЕС, предава външното министерство.

"Може да разчитате на мен и на България. Мисията ви тук е изключително важна и е от ключова роля за стабилността на Европа", обърна се Захариева към австрийския генерал-майор Антон Валднер, командващ европейските сили.

Ген. Валднер докладва на министър Захариева за трудностите, които изпитва военният контингент на ЕС в Босна и Херцеговина. В държавата все още има 7000 тона муниции за утилизация и 70 000 мини за обезвреждане. Ситуацията е още по-усложнена, тъй като на територията на Босна и Херцеговина действат 16 различни полиции, които трудно се координират помежду си, както и национална армия от близо 9500 души, една-трета от която се занимава с охрана на складове с оръжие.

Операцията на въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина - EUFOR „Аlthea“, стартира с решение на Съвета на Европейския съюз на 12 юли 2004 г. Тя замества ръководената от НАТО операция SFOR, осигуряваща прилагането на Дейтънските споразумения, която е прекратена в края на 2004 г. Мандатът на EUFOR „Althea“предвижда поддържане на сигурността в страната и предоставяне на обучение и подготовка с цел изграждането на отбранителен капацитет на силите за сигурност на БиХ.

България участва в мисията от самото й създаване. От началото на септември 2012 г. приносът на страната ни е с 10 военнослужещи в щаба на операцията в Сараево и леко маневрена рота с Национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи и до 40 единици техника в състава на междинния резерв. Ротата се намира на българска територия и се поддържа в необходимото състояние на готовност за разгръщане.

Вицепремиерът Захариева се срещна и с българския контингент в EUFOR. Старшият национален представител капитан I ранг Георги Георгиев е четвърти по старшинство в международното командване. В момента в контингента има и една дама.

С "добре дошли" на чист български език посрещна министър Захариева и началникът на щаба на НАТО бригаден генерал Робърт Хюстън от армията на САЩ, чиято съпруга е българка. "В Босна и Херцеговина давам непрекъснато пример с България. Вашата страна се промени неузнаваемо благодарение на инвестициите в инфраструктура. Вие вече влагате пари и в парковете, и в подобряване на градската среда, например пространството около НДК е неузнаваемо, а това е признак, че сте стабилна и просперираща страна", каза генерал Хюстън. Той добави, че е впечатлен от способностите на Българската армия за реакция при кризи.

"НАТО дава инвестиции и по-добър живот за гражданите на страните, които членуват в този съюз. Никой няма да инвестира в несигурна държава", заяви от своя страна вицепремиерът Захариева.

Българският вицепремиер се срещна и с кметове на общини и неправителствени организации, които са получили съдействие от българското Министерство на външните работи по т.нар. Помощ за развитие - средства, които всяка държава-членка на ЕС е длъжна да отделя от бюджета си за трети страни съгласно Договора за функционирането на ЕС. За 2015 и 2016 г. България е подкрепила със свои средства проекти за 260 000 евро в 7 общини. Дейностите са свързани с образование и подобряване на административния капацитет на местната власт, както и на гражданското общество. За 2017 година са планирани 13 проекта за 230 000 евро.

Министър Захариева разказа пред кметовете и представителите на неправителствения сектор за ползите от членството на България в ЕС - 4 пъти увеличение на доходите и скок на БВП от 25 млрд лв на 92 млрд лв.