Дончев: Председателството ни не е застрашено от скандала "НДК"

Председателството ни ще е свързано с куп актуални теми и въпроси

Скандалът "НДК" не е заплаха за българското председателство на ЕС през 2018-а година. Това увери пред Нова Телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. „Председателството на ЕС по никакъв начин не е застрашено заради сензацията „НДК” и то не се свежда до НДК. Далеч по-важно е какъв ще е политическият дневен ред и как България ще влезе в трудната роля на модератор”, заяви Дончев.

Той беше принципал на НДК в периода, за който прокуратурата обвинява бившия директор Мирослав Боршош за злоупотреба с държавни пари. Според Томислав Дончев към всеки политик в България има упреци, включително и към него. Самият той е убеден, че системно е защитавал интересите на държавата.

„Бил съм рядко системен при преследване на интересите и правата на държавата и това е видно от действията ми и от всички документи”, подчерта Дончев.

„Някои твърдят, че членството на една страна в ЕС започва истински, след като мине председателството й. По време на председателството всички институции разбират как работи ЕС”, коментира още Дончев.

„Предстои ни да преодолеем заблудата, че по време на председателството, България ще е шеф на другите държави. През тези 6 месеца ще влезем в ролята на медиатор между различните групи, представляващи различни интереси. Председателството ни ще е свързано с куп актуални теми и въпроси”, добави той.