Хасан Рохани с втори президентски мандат в Иран

На церемонията присъстваха представители на висшите органи на властта, депутати, високопоставени военни, шефове на чуждестранни дипломатически мисии

Президентът на Иран Хасан Рохани започна днес официално втория си четиригодишен мандат, след като избирането му бе утвърдено от върховния лидер аятолах Али Хаменей на церемония, излъчена от държавната телевизия, предаде Франс прес.
"Утвърждавам вота на иранския народ и назначавам Хасан Рохани за президент на републиката", заяви аятолах Хаменей в послание, прочетено от шефа на кабинета му.
На церемонията присъстваха представители на висшите органи на властта, депутати, високопоставени военни, шефове на чуждестранни дипломатически мисии.
На 5 август избраният президент ще положи клетва и така ще приключи процедурата по встъпване в длъжност. Очаква се в тържествата да участват над 100 чуждестранни делегации - рекорд за подобна проява в Иран. Техеран заяви, че вижда тук "важно послание" в светлината на антииранската политика на американското правителство.
Според резултатите от вота на 19 май Рохани получи втори президентски мандат с подкрепата на 23,5 милиона избиратели (57 на сто от всички гласували). Основният му съперник - бившият главен прокурор Ебрахим Раиси, приключи надпреварата с 15,8 милиона гласа (38,5 на сто от подадените). През 2013 г. Рохани спечели президентските избори с 50,68 на сто от гласовете.