Андрей Ковачев: Първата формална стъпка за евроинтеграция на Македония беше направена

Освен Македония, останалите страни от Западните Балкани все още не са изпълнили необходимите условия за членство в ЕС

Първата формална стъпка за евроинтеграция на Македония беше направена чрез договора за добросъседство, нужни са още много. Това каза за Агенция „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

По думите му, важно е гражданите на страните от Западните Балкани да чувстват, че не са забравени от Европа при дългото им чакане за членство в Общността. "Това е и основната цел на т.нар „мини план Маршал“ за подпомагане страните от региона", обясни Ковачев.

„Това е инициативата на германския канцлер Ангела Меркел и на федералното правителство – да се инвестира в района, особено в инфраструктура, в свързаност между страните, както и разбира се в коридор номер 8. На българска територия ние сме почти готови с него, защото магистралата до Черно море и до Инстанбул е готова. Имаме, разбира се, какво да свършим по магистрала „Струма“, връзката с границата в Република Македония, но на територията на Албания и Македония има много още какво да се прави за тази свързаност както на хората, така и на бизнеса“, подчерта евродепутатът.

Андрей Ковачев коментира още, че освен Македония, останалите страни от Западните Балкани все още не са изпълнили необходимите условия за членство в Общността въпреки заявената политическа воля за това.

"Корупцията, съдебната система и гражданите права са основните проблеми, на които страните от региона трябва да намерят решение, но не бива да се заблуждаваме, че това не са проблеми и на други европейски страни", обясни Ковачев.