Предучилищнатa ще започва на 4 години?

Предложението вече предизвика разнопосочни реакции

Министерството на образованието и науката обяви, че предвижда промени за най-малките. Предучилищното образование ще започва задължително на 4 години. Според анализ на образователното министерство децата, които не преминават през предучилищна подготовка, по-често отпадат от системата. Затова дошло и предложението - за класната стая да се готвят още от 4-годишни.

„Предучилищното образование ще бъде просто задължителна и безплатна детска градина. Към момента, в който се въведе промяната, ще има места за всички деца. Няма как да направиш нещо задължително и да не осигуриш места”, обясни в ефира на Нова Телевизия заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов.

Промяната е насочена главно към децата от уязвимите групи и към тези, чиито майчин език не е българският. Същото предложение имаше и в първоначалния вариант на Закона за предучилищното и училищното образование. То обаче беше отхвърлено заради много родители, които не бяха съгласни и искаха да имат избор дали да се грижат сами за децата си в ранната им възраст.

„Образованието в тази ранна детска възраст е да контактуваш с хора в група. И тук е мястото на учителката в първи клас - да каже какво е поведението на едно дете, което идва от домашно възпитание при баба и такова, което идва от детска градина”, коментира Лара Златарева, телевизионен водещ и родител.

Предложението на министерството предучилищна подготовка да е задължителна за децата на 4 години, ще бъде внесено през месец октомври.