Захариева: Договорът е нужен за да се изгради доверието между двете държави

Напрежението беше създадено изкуствено

Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония беше нужен, защото години наред имаше напрежение. Инициативата за подписване на споразумение беше на България, поради доста често враждебни действия и на предишното македонско правителство, и на учени. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на бТВ.

"Този договор е нужен, най-малкото, за да се изгради доверието между двете правителства и политиците. Разбира се, доверието между хората е изключително важно, в текста има заложени тези неща", каза още тя.

"Напрежението беше създадено изкуствено, не от България, но и ние има какво да променим в себе си", посочи тя.

"С Договора печелим няколко неща – показваме, че българското правителство може да решава без посредничество проблемите със съседите си, че не само на думи, но и на дела работим за стабилни Балкани, което е и една от целите на българското европредседателство, печелим спиране на антибългарската кампания, сближаване на гражданите, на бизнесите, на културата. И икономическият ефект не е без значение, знаете, че се подписаха два други меморандума – за Коридор №8, който ще свърже Италия, Албания, Македония и България, и за газовата връзка. Т.е. – да, хората ще почувстват ефекта от този договор и чрез икономическото, и чрез културното измерение", каза Захариева.
"Ефектите вече започнаха да се усещат като радост и емоция у гражданите на двете държави. Това наистина е голям момент", добави вътрешният министър.

Вицепремиерът каза още, че с македонските си колеги са разговаряли без преводачи. „Разбира се, че се разбираме прекрасно, вижда се, че не се използват преводачи, ясно е, че няма нужда. Неслучайно и диалогът е толкова лесен – ние сме толкова близки“. „Говорим на един език, така да се каже“, добави Захариева.

На въпрос какъв е той, тя отговори: „Ние говорим на български“.