Над 50% от българите не могат да си позволят да отидат на почивка

България е една от страните в ЕС с най-голям отпуск

Изследване на Евростат показва, че над 56% от българите не избират морето, защото не могат да отделят пари за него. Според финансиста Емил Хърсев всичко зависи от това как точно човек дефинира желанието и стандарта си на почивка. "Ако почивката трябва да има стандарта на престолонаследника на Англия, най-вероятно 100% от българина няма да може да си я позволи", коментира той пред България он еър и добави, че доходите растат през цялото време. Той подчерта, че няма година на намаляване на средната работна заплата.

Финансистът Мика Зайкова отбеляза, че 66% от румънците не могат да си позволят такава почивка, но те са по-щастливи от българите. Тя е на мнение, че причината се крие в това колко работят едните и колко работят другите.

Емил Хърсев посочи още, че България е една от страните в ЕС с най-голям отпуск. Той подчерта, че имаме масов ангажимент към домашното стопанство и поради това се стремим към рекорди за неплатен годишен отпуск. "Семействата се опитват паралелно да поддържат домашно стопанство. Това ни държи. По-евтино произведената зимнина, която поддържа жизнения стандарт на българина. Това дефинитивно е сива икономика, но не е незаконно", обясни финансистът.

"Отпуската не е малко, но не искам да се говори за българина като за мързелив човек", посочи Мика Зайкова.

"Първото нещо, което казва всяко правителство е, че ще намали броя на чиновниците, само че те непрекъснато растат, а вършат един и същи обем работа", каза още тя.