Московски: МФ възмездно ще преведе 60 млн. лв. на БДЖ

Системата на транспорта има ангажимент да възстанови тези средства към бюджета до края на 2018 г.

Министерски съвет реши над 60 млн. лв. да бъдат преведени възмездно от Министерството на финансите към БДЖ. Това съобщи пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски. Той подчерта, че става въпрос за възмездно финансиране, т.е. останалите сектори в държавата и данъкоплатците няма да бъдат ощетени с тези пари, които получава БДЖ.

"Системата на транспорта има ангажимент да възстанови тези средства към бюджета до края на 2018 г.", подчерта транспортният министър. Московски каза, че, погасявайки дълговете, дружеството ще може да си стъпи на краката. "Надявам се през есента успешно да стартира и процедура, която да позволи закупуване на нов подвижен състав за БДЖ, което да осмисли огромните инвестиции, които правим в железопътна инфраструктура", съобщи още министърът на транспорта.

Той обясни, че допреди няколко месеца не е имало законово основание да бъде предоставен ресурс на железниците да могат да си погасяват дълговете заради изчакването на т.нар. нотификация или одобрение за държавна помощ за БДЖ. "Тъй като това стана факт преди няколко месеца, отпускането на средства вече е възможно", посочи министърът.

Московски съобщи, че 42 млн. лв. още днес ще бъдат върнати на бюджета, тъй като те трябва да погасят една активирана стара държавна гаранция, т.е. ангажимент от бюджета към Световна банка.

Министърът посочи, че 42 млн. лв. от дълговете на БДЖ ще бъдат погасени с тази сума и 20 млн. лв. от тях ще бъдат разпределени за погасяване на т.нар облигационен заем към пет банки, които всъщност са финансирали тази облигация на железниците.