Над милион деца в Йемен може да починат от холера

Има 3 пъти по-голям риск недохранените деца да загубят битката с болестта

Над един милион деца в Йемен са под риск от това да починат от Холера, според организацията "Спаси децата". Благотворителната организация предупреждава, че децата са изключително недохранени и живеят в някои от най-тежко засегнатите от болестта райони на страната.

Броят на хората засегнати от болестта по време на гражданската война в Йемен вече е достигнал над 430 000 души. Недохранените деца са под 3 пъти по-голям от това да умрат от болестта, тъй като имунната им система е много отслабена.

От тези милион деца, 200 000 са под риск от това да умрат от глад, предава организацията. Над 1900 души са починали от холера от април месец насам, а една трета от тях са били на възраст под 15 години.

Директорът на "Спаси децата" в Йемен Тамер Киролос споделя, че и гладът, и холерата могат да бъдат третирани лесно при държава с елементарна здравна система, но клиниките в Йемен са прекалено унищожени от гражданската война.

Според ООН 70%(около 20 млн. души) от населението на Йемен се нуждае от хуманитарна помощ, а 60% от населението не знае кога ще яде отново.