Обвиниха германска НПО в трафик на мигранти

Неправителствената организация била създадена за подпомагане на имигранти

Германска неправителствена организация подпомагала трафиканти на имигранти. С това обвинение кораб на Организацията „Иугенд Ретет” бе блокиран край бреговете на сицилиански остров Лампедуза, предава Нова Телевизия.

Неправителствената организация била създадена за подпомагане на имигранти, но според разследване на италианската прокуратура нейните представители се договаряли с трафиканти да поемат имигрантите още от либийското крайбрежие.

Италианските власти обвиниха много неправителствени организации в подобни практики. В повечето случаи организациите се финансират с публични средства за оказване на помощ.

Прокуратурата в Италия смята, че тази дейност се е превърнала в порочна практика за финансиране и всъщност стимулира нелегалните канали за имигранти. Правителството в Рим направи списък на проверени организации, които могат да извършват такава дейност и да акостират на италиански пристанища.

Южно-италианското крайбрежие на Сицилия е подложено на огромен натиск на икономически имигранти от пролетта насам. След като морето е по-спокойно за плаване, всяка седмица в Италия пристигат хиляди нелегални и властите са затруднени в удържане на потока. Европейския съюз оторизира властите да патрулират с въоръжение.