Внимание! Ало-измамниците с нова схема

От полицията апелират да не се предоставят лични данни на неоторизираните да събират такава информация лица

Нова схема за извличане на лична информация са измислили телефонните измамници, съобщава БНТ. Те позвъняват от скрит номер под претекст, че сте спечелили кашон със спагети от томбола в магазин. За да получите наградата си трябва да им предоставите точен адрес, три имена и ЕГН.
Сдобивайки се с тази информация, след няколко дни измамниците започват да звънят от името на полицията, но вече разполагайки с достоверна информация за човека, на когото звънят. По този начин по-лесно въвеждат в заблуждение жертвите си.
От полицията апелират да не се предоставят лични данни на неоторизираните да събират такава информация лица.
Междувременно от полицията в Сливен също предупреждават гражданите да не се доверяват на съмнителни телефонни обаждания, особено на самотноживеещи лица със стационарни телефони. Апелът към тях е веднага да се свързват с близките си, тъй като схемата е „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”. По тази схема се получава телефонно обаждане от мъж, който се представя за началник в криминалния отдел на полицията. Разговорът започва с въпроси от мнимия полицай дали лицето е получавало наскоро обаждане с една от схемите за измина и обяснява, че разполагат с информация и списък с възрастни хора, набелязани от измамниците, които предстои да станат тяхна жертва. За да се предотврати всичко това жертвата трябва да помогнат на полицията, тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците.

В хода на разговора „мнимият полицейски шеф” заявява на жертвата, че е необходимо без притеснение да предостави наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасите на жилищата), уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще им бъдат върнати. Мнимият полицейски шеф иска от възрастния човек да даде номера на мобилния си телефон, за да бъде в непрекъсната връзка с него, докато на стационарния е зает от измамниците.
И за да бъде всичко по-достоверно непосредствено след прекъсване на телефонната връзка жертвата отново получава телефонно обаждане от непознат, който ползва една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами или заплашва по най-брутален начин жертвата със саморазправа, ако не изпълни условията.
Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.
По време на телефонната измама жертвата е държана непрекъснато на телефона, като не ѝ се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска да бъдат изтегли пари от банков клон.