Джамбазки: Договорът за добросъседство отваря нова страница

Няма нищо лошо Македония да влезе в ЕС и НАТО

"Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония отваря нова страница, защото години наред чужди на двете страни сили, предимно в Белград, гледаха да държат един братски народ разделен, да насаждат недоверие, подозрение и омраза от двете страни на една ненужна за нас граница. Този договор отваря вратата за добро бъдеще", коментира в ефира на бТВ евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Според мен този договор е една позитивна крачка в правилна посока, но сме много далеч от бравурни епитети, оценки и т. н. заради неясните формулировки в него", добави проф. Боян Чуков. По думите му, за да оценим този договор, защо беше форсиран толкова, е необходимо да го поставим в хронологията на много други събития, включително и кризата в Катар. "Всичко мирише на сгъстен природен газ", посочи той.

"В това няма нищо лошо, нашият интерес е през България да минават транспортни, газови и електропреносни коридори", каза Джамбазки.

"Американците обещаха на Европа сгъстен американски газ. Основният конкурент на САЩ в тази област е Катар, затова беше ударен по време на посещението на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия", обясни Чуков. "С договора за добросъседство се дава възможност Македония веднага да бъде интегрирана в НАТО и по този начин ще бъде запечатана цялата територия и ще бъде ударен „Газпром“", посочи той.

"Няма нищо лошо Македония да влезе в Европейския съюз и НАТО", посочи Джамбазки. "Нашият интерес е да довършим започнатото през 1903 г. Имаме интерес да няма граница между България и Македония. Това може да се случи, ако Македония е в ЕС. Това е мислимото. При липсата на граница, ние ще имаме възможност да поправим несправедливостите от миналото".

"Между българите и македонците няма различия, има пропаганда от една група хората, свързани с Белград и други столици извън Балканите", каза евродепутатът.