Честваме Илинденско-преображенското въстание заедно с Македония - bulgaria.utre.bg

Честваме Илинденско-преображенското въстание заедно с Македония

02 август 2017, 09:13 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Македония

Днес в Скопие, в двора на църквата свети Спас Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев. След години спорове и политически разногласия днес българският и македонският премиер ще участват в общо честване на Илинденско-Преображенското въстание.

Вчера между България и Македония, при изключителни мерки за сигурност беше подписан исторически договор, в който двете страни декларираха намеренията си да поддържат добросъседски отношения, да нямат териториални претенции една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика.

Със специален текст в Договора за добросъседство е предвидено създаването на Специална комисия, на паритетен принцип, която да тълкува спорните въпроси от общата ни история. Два важни меморандума бяха подписани още - за изграждане на газова връзка между двете страни и построяването на железопътна линия между България и Македония.

В изказванията си премиерите и на България, и на Република Македония подчертават, че договорът изпраща ясно послание към света и Брюксел от Балканите. Фактът, че той е подписан без посредници изпраща ясен сигнал как изглеждат Балканите сега - години, след като бяха разкъсвани от войни.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета