Главчев: Категорично не съм съгласен, че парламентът не работи

През първата си сесия 44-тото Народно събрание е приело 19 закона, 102 решения и 2 декларации

Категорично не съм съгласен, че парламентът не работи. Това каза председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев във връзка с края на парламентарната сесия. Като доказателство той изброи, че от началото на мандата в парламента са постъпили 65 законопроекта, 113 проекторешения и три обръщения и декларации. Приети са 19 закона, 102 решения и две декларации. Първоначалното естествено забавяне в работата Главчев обясни с конституирането на парламентарните комисии, което впоследствие, по думите му, е преодоляно. Според него важно е качеството на законопроектите, а не само количеството.
Като председател на парламента не бих оценявал работата на парламентарните групи. Всяка от тях има конструктивни предложения, но, за да имаме общо решение, трябва да търсим допирните точки, посочи още той.
И добави, че се опитва да балансира между интересите на отделните парламентарни групи.
Главчев е категоричен, че от неговата - ГЕРБ, никога не са се опитвали да влияят на решенията му.
По повод дискусията в обществото и в НС да отпадне или не депутатският имунитет, както и законодателните инициатива в тази посока, Димитър Главчев подчерта, че народните представители се ползват с него, за да могат да се чувстват защитени, когато упражняват свободно правото си на глас по текстовете от законите, да изразяват позицията си, да не се чувстват притиснати, да не може върху тях да бъде упражнен натиск.
Във връзка с предстоящото европредседателство и ролята на парламента той обобщи, че и в момента се работи изключително интензивно в тази посока. Предвиждат се много важни срещи на парламентарно ниво - съвместни заседания на външните комисии на парламентите на страните-членки, на комисиите по енергетика, вътрешни работи и др.
Вече утвърдихме Календара на парламентарното измерение на българското председателство, така че работим по конкретните събития по него, отбеляза още председателят на 44-то НС.