Могерини: Договорът между България и Македония е вдъхновение за целия регион

Свят

01-08-2017, 16:58

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Германия приветства Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Македония и България

Положителна реакция от Брюксел. В изявление на върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини се казва - Европейският съюз приветства подписването на двустранния договор между България и Бившата югославска република Македония.
Могерини подчертава, че договорът показва решимостта на двете страни да преодолеят двустранни въпроси и е вдъхновение за целия регион.
Германия приветства Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Македония и България, който Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха във вторник в Скопие, предава „А1 Оn“ (Македония).
„България и Бивша югославска република Македония днес подписаха исторически Договор за добросъседство в Скопие“, подчерта министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел. „Така двете държави изпратиха важен сигнал за успешно двустранно, но и регионално сътрудничество на Балканите и за бъдещата евроатлантическа интеграция на БЮРМ“, отбеляза германският министър.
Той подчерта също така, че договорът се подписва по-малко от два месеца след встъпването в длъжност на новото македонско правителство.
„Убеден съм, че новият кабинет в Скопие ще продължи да води такова конструктивно сътрудничество с всички съседни държави“, допълни Габриел.