България и Македония подписаха Договор за добросъседство (видео)

Политика

01-08-2017, 14:43

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Двете съседни държави ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция

Премиерите на България Бойко Борисов и на Македония Зоран Заев подписаха днес в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.
Двете страни се договарят да си сътрудничат в рамките на Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и други международни организации и форуми.
Двете съседни държави ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО. Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО, съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО.
Страните ще съдействат за развитието на сътрудничеството между държавите от Югоизточна Европа, за укрепване на разбирателството, мира и стабилността в региона и при осъществяването на регионални проекти, като част от процеса за създаване на единна Европа.
Текстът на договора може да бъде намерен на страницата на Министерството на външните работи.

Подписване на договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония

Публикувахте от Boyko Borissov в 1 август 2017 г.