Близо 500 заподозрени на съд в Анкара във връзка със събитията в базата Акънджъ на 15 юли м.г.

Главният заподозрян по случая е живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен

Общо 486 души са подсъдими в съдебен процес, започнал днес пред съд в Анкара във връзка със събитията във военната база Акънджъ, използвана като щаб при опита за преврат на 15 юли м.г., съобщава в. "Хюриет дейли нюз".
Главният заподозрян по случая е живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, за когото се смята, че е организирал пуча. Бившият командващ на ВВС Акън Йозтюрк и други командващи като Адил Йоксюз, Кемал Батмаз, Харун Биниш, Нуреттин Оруч и Хакан Чичек също са сред подсъдимите по делото.
Протестиращи пред съдебната зала скандираха лозунги срещу заподозрените, докато те бяха отвеждани от сили на жандармерията при засилени мерки за сигурност.
Заподозрените са обвинени в "погазване на конституцията, опит за убийство на президента, опит за сваляне на правителството, ръководство на въоръжена терористична организация, конфискуване на военни бази, убийство, опит за убийство и лишаване от свобода".
Събитията в базата Акънджъ бяха в центъра на опита за преврат. В тази база бяха отведени началникът на Генщаба на армията ген. Хулуси Акар и командващите силите и бяха държани за заложници от военни, подкрепящи преврата. По-късно генералите и командирите бяха освободени Бомбардирани бяха и пистите на базата в нощта на метежа, за да се попречи на самолети Ф-16, използвани от метежниците да излетят, напомня "Хюриет".