ООН: Кърменето е в полза на икономиката и спасява човешки живот

Само 40% от децата на възраст под 6 месеца са кърмени

Спасяване на живот, децата ще станат по-умни и ще помогне за засилване на икономиката. Това са само част изброените в доклад на ООН ползи от кърменето, информира ДПА. В изследването Global Breastfeeding Collective, проведено от УНИЦЕФ и Световната здравна организация, се призовават държавите да инвестират средства в образователни кампании и здравни програми, за да насърчат кърменето, както и да се наложи международен код за превенция на подвеждащ маркетинг в тази област.

Според първия по рода си световен анализ само 40% от децата на възраст под 6 месеца са кърмени. Двете агенции към ООН препоръчват майките да започнат да кърмят 1 час след раждането на детето и да продължат до 2-годишна възраст на рожбата им, като през първите 6 месеца да бъдат хранени само с майчино мляко.

Кърмата работи като първото ваксиниране на бебето, предпазвайки децата от потенциални смъртоносни заболявания, поясняват авторите на изследването.

Ако бъдат изпълнени целите до 2025 г. 50% от бебетата да бъдат кърмени, могат да бъдат спасени 520 000 живота през следващите 10 г., а също така 300 милиарда долара икономически ползи за държавите с по-ниски и средни доходи, според изчисления на Световната банка.

Всеки инвестиран долар в кърмене ще генерира 35 долара икономическа възвращаемост, според данните в изследването Global Breastfeeding Collective.