Ковачев: Договорът за добросъседство е огромна крачка

Зоран Заев поема сериозна отговорност и прави смела крачка

Чрез подписването на Договора за добросъседство с Македония трябва да преодолеем идеологиите, които са ни разделяли и заедно да продължим към ЕС, просперитет, сигурност и братско сътрудничество. Това заяви в ефира на БНТ Андрей Ковачев, депутат от ГЕРБ и ЕНП, който каза още, че договорът е огромна крачка за Македония, тъй като предишния премиер Никола Груевски не е пожелал да го направи 11 години.

"Това е една огромна крачка, която правим, но това е само формалната ѝ част. Ще видим какво ще се случи в практиката - дали силите, които тласкат назад, а то има такива. И в Белград има такива сили, и в Москва не желаят това сближаване и работят по всички възможни канали то да не се случи", каза още Ковачев.

Той е на мнение, че Зоран Заев поема сериозна отговорност и прави смела крачка, която г-н Груевки не пожела да направи 11 години, въпреки че казваше, че иска евроатлантическа ориентация и добри отношения с България, но на практика виждахме точно обратното.

"Никой няма право да казва на хората вие какви сте. Все човек има право сам да се декларира такъв, какъвто се чувства. Най-важното е да няма насаждане на омраза", категоричен е Ковачев.

Евродепутатът каза още, че в двете държави историята не трябва да е нито лява, нито дясна и трябва да се гледат автентичните оригинални артефакти, а как ще се променят нещата зависи и от желанията на всички това да стане факт. Той каза още, че ще работят за намаляване на роуминга в Македония.

"Този договор е една стъпка за преодоляване на конфликтите, идващо от комунизма. Това ще даде тласък и на евроатлантическата интеграция на Македония.", каза още Андрей Ковачев, който сподели, че се надява да няма инциденти по време на подписването.