Кралев присъства на откриването на Европейското първенство по ветроходство в клас „Оптимист“

Отзивите от Международната федерация по ветроходство са изключително позитивни

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на откриването на Европейското първенство по ветроходство за деца в клас „Оптимист“ в Бургас (31 юли – 6 август), предава ММС.

Състезанието бе открито от заместник-кмета на града Красимир Стойчев в присъствието на спортния министър, главния секретар на областната управа Валентин Люцканов, председателя на общинския съвет Костантин Луков, председателя на Българската федерация по ветроходство Росен Марангозов, командира на бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков и други официални гости от пристанище Бургас, Морска администрация, МВР и Гранична полиция.

„Щастлив съм да приветствам с „добре дошли” в България и в един от най-спортните ни градове Бургас всички млади надежди на европейското ветроходство. Това е едно изключително важно събитие, в което участват и много представители на държави извън Европа, така че в рамките на една седмица деца от цял свят ще могат да разгледат красотите на Бургас и бургаския залив и да премерят сили в един спорт, свързан толкова много с морските ни градове, какъвто е ветроходството. Пожелавам на участниците следващата седмица да бъде един празник за тях, всеки да отнесе част от България в сърцето си и да се връщат често у нас и като състезатели, и като наши гости, които идват, за да се забавляват”, заяви Кралев.

Министърът допълни, че първите отзиви от страна на Международната федерация по ветроходство за организацията на първенството са изключително положителни.

„Община Бургас, клуб „Порт Бургас”, пристанище Бургас и Българската федерация по ветроходство имат богат опит с организацията на състезания от най-висок ранг. Били сме домакини на Световни и Европейски първенства в различни класове за младежи и аз съм сигурен, че ще се справим отлично с провеждането на това домакинство”, каза още Кралев.

Министерството на младежта и спорта финансира Европейското първенство по ветроходство за деца в клас „Оптимист“ с 38 600 лв. Състезанието се провежда под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов. Участват повече от 280 състезатели от 45 държави. Организатори са яхт клуб „Порт Бургас“ и пристанище Бургас в партньорство с Българската федерация по ветроходство и Община Бургас.

Капитаните на всички държави участнички дефилираха с националното си знаме в официалния парад на церемонията по откриването. Повечето водещи световни сили във ветроходния спорт имат представители в състезанието, в което участват и страни извън Европа като Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Сингапур, Япония, Аржентина и Бразилия.

Бургас спечели домакинството на Европейското първенство в много оспорвана конкуренция. Кандидатурата на града бе предпочетена след успешната организация на други ветроходни състезания от най-висок ранг като Световното първенство за младежи в клас „470“ през 2007 г. и Европейските първенства за младежи в класове „420“ и „470“ през 2015 г.