Комисар Стратиев: Предвидените санкции за каране в аварийната лента са неоснователно високи

Има много повече загинали от неправилно изпреварване, отколкото при движението в аварийната лента

Предложението за 1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за каране в аварийната лента е неоснователно висока санкция. Това коментира пред Радио „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ комисар Алекси Стратиев. Според него освен засиленото полицейско присъствие е необходимо да има и допълнителни стационарни камери на магистралите.

„Да, имахме и все още има такива конфликти в аварийната лента с пострадали и загинали. В същото време обаче в закона продължават да стоят текстовете, които при неправилно изпреварване глобата е 20-30 лева, а от това нарушение има много повече загинали отколкото при движението в аварийната лента. Движението в тази лента, както и в бус лентата преди всичко е липса на дисциплина у водачите и осъществяването на контрол в тези участъци би било много полезно. Санкцията би трябвало да е не толкова голяма, но трябва да е съобразена с нарушението и най- вече трябва да има контрол и санкции към нарушителите. Това всичко води към подобряване на поведението на участниците в движението“, коментира комисар Алекси Стратиев.

Той каза още, че т.нар. избутване на пътя е едно изключително тежко нарушение, санкцията за което обаче в нашето законодателство не е добре решена.

Стратиев посъветва, че от гледна точка на безопасността, по-добре е разумният водач да се съобрази със ситуацията и да избегне конфликт.

Комисар Стратиев каза още, че мотористите и велосипедистите са едни от най-уязвимите участници в движението. "Мотористите трудно се забелязват, често карат с превишена скорост и липсва взаимна толерантност на пътя", каза още Алекси Стратиев.