Поредните протести във Венецуела взеха жертви

По данни на опозицията загиналите са най-малко 15

Най-малко осем души са загинали при протести срещу изборите за Учредително събрание във Венецуела, които бяха свикани по настояване на президента Николас Мадуро, съобщава агенция “Франс прес“, предаде БТА. По данни на опозицията загиналите дори са най-малко 15.

Властите и опозицията обявиха противоречиви и различни данни за избирателната активност. За да бъде свикано Учредително събрание е необходимо да са гласували 15% от имащите право на глас. Според данните на властите избирателната активност е била 41.53%. Този процент бе оповестен от председателя на Националния избирателен съвет на Венецуела Тибисай Лусена.

Това означава, че са гласували 8 089 320 души от 19,4 млн. регистрирани гласоподаватели. Въпреки това опозицията оспорва данните. По данни на опозиционни организации вчера под 15% от населението са упражнили правото на глас – между 2 и 3 млн. души. Независимо изследване пък посочва, че гласувалите са били 3 600 000 души. Опозицията отправи призив за демонстрации днес и в сряда срещу избраното Учредително събрание.