755 американски дипломати трябва да напуснат Русия

Путин заяви, че в Русия има стотици излишни дипломати

Руският държавен Владимир Путин съобщи, че 755 американски дипломати трябва да напуснат Русия, смятайки, че това количество е “чувствително“, съобщават агенциите ТАСС и “Франс прес“, предаде БТА. “Що се отнася до други възможни мерки или дали това е много или малко, от гледна точка на работата на дипломатическото ведомство то е напълно чувствително“, заяви Путин.

“Тъй като стотици излишни сътрудници – дипломати и технически персонал – работеха и все още работят в Русия, 755 трябва да прекратят своята дейност в Руската федерация“, посочи руският президент в интервю за Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания. Държавният департамент на САЩ нарече “непредизвикано“ решението да се изгонят американски дипломати.

Висш служител на Държавния департамент заяви пред изданието “Вашингтон поуст“, че руското правителство иска мисията на Съединените щати да бъде ограничена до 455 души от 1 септември тази година. “Това действие е достойно за съжаление и непредизвикано. Правим оценка на въздействието на това ограничение и обмисляме как да отвърнем“, коментира служителят, пожелал анонимност.