Майк Пенс пристигна на двудневно посещение в Естония

Утре Пенс ще има среща с президентите на Литва, Латвия и Естония

Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна на двудневно посещение в Естония, предаде Франс прес.
По-късно днес Пенс ще разговаря с естонския премиер Юри Ратас относно американските системи за противоракетна отбрана, които трите балтийски страни - Естония, Литва и Латвия, които са членки на НАТО - биха искали да бъдат разположени на тяхна територия, на източната граница на алианса.
Според естонски военен източник, пожелал да остане анонимен, разполагането в трите балтийски страни на противоракетни комплекси Пейтриът е една от целите, които те са си поставили. Един комплекс Пейтриът бе разположен неотдавна в Литва, но само за военно учение.
Трите балтийски страни и Полша, които са гранични с Русия, се страхуват от евентуална руска атака и атлантическият алианс е в процес на разполагане на четири многонационални батальона в тях. Русия пък обвини НАТО, че се опитва да я обкръжи.
Утре в Талин Пенс ще има среща с президентите на Литва, Латвия и Естония. После отива в Грузия. Там ще разговаря с грузинските лидери и ще се срещне с военните, участващи в съвместни американо-грузински учения. Пенс ще остане в Грузия до 1 август, след което отпътува за Черна гора. В сряда, на 2 август, в Подгорица той ще се срещне с представители на страните членки и наблюдателки на Адриатическата харта, основана през 2003 г. под покровителството на САЩ с цел да координира дейностите в подкрепа на страните кандидатки за членство в НАТО.