МРРБ: Над 3,2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Община Нови пазар

Политика

30-07-2017, 13:54

Снимка:

МРРБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

МРРБ санира две учебни заведения и 5 жилищни сгради в Нова Загора

Над 3,2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в обновяване с цел повишаване на енергийната ефективност на обществени сгради в общината

Над 3,2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в обновяване с цел повишаване на енергийната ефективност на обществени сгради в Община Нови пазар по линия на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.
Преди дни стартира инженерингът по проекта за подобряване на енергийната ефективност в сградата на общинска администрация Нови пазар на стойност 2,28 млн. лв. Дейностите по него трябва да бъдат реализирани до 15 януари 2019 г., като в резултат се очаква обновяването на сградата да доведе до понижаване на енергопотреблението в нея с над 1 млн. kWh/година, а емисиите на парникови газове да бъдат намалени с близо 223 тона CO2 екв. За да се постигне това, ще бъде направен цялостен ремонт на стените, таваните и настилките в сградата, както и частична рехабилитация на покривната изолация. Ще се подмени и електрическата инсталация в сградата. Общата стойност на проекта е 2 572 278 лв.
По-рано през този месец започна и изпълнението на дейностите по инженеринг за "Повишаване на енергийната ефективност на обществени сгради в гр. Нови пазар, сграда на ОДМВР-Шумен, РУ Нови пазар". Проектът на обща стойност 629 494 лв. трябва да бъде реализиран до 15 септември следващата година, като в резултат от него годишното потребление на енергия в административната сграда на Районното управление се очаква да бъде намалено с близо 180 хил. kWh/година.
С изпълнението на предписаните от обследванията за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградата ще трябва да бъде постигнат минимум енергиен клас „С“, а средата да бъде достъпна за населението, включително за хора с увреждания.