Според датска компания: Инвеститорите имат възможности в България

Подкрепата на държавата и правителството е определящ фактор за реализацията на мащабния проект за високотехнологичен логистичен център в Икономическа зона София - Божурище

Подкрепата на държавата и правителството е определящ фактор за реализацията на мащабния проект за високотехнологичен логистичен център в Икономическа зона София - Божурище на датската верига за мебели и обзавеждане "JYSK". Това заяви Троелс Ларсен, мениджър “Логистика” и ръководител на проекта в България на среща със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и изпълнителния директор на “Национална компания индустриални зони” (НКИЗ) Антоанета Барес. Той допълни, че процесът по реализацията на инвестицията е съпътстван с много предизвикателства, които компанията преодолява успешно благодарение на доброто взаимодействие с министерството и НКИЗ.

Доставчиците на "JYSK",  които са разположени близко до нашият нов Логистичен център, ще имат финансово предимство и един от тях вече започна изграждането на производствено предприятие в България. Инвестиция, която нямаше да се случи ако "JYSK" не беше започнал изграждането  на своят логистичен център, бе посочено по време на срещата. Троелс Ларсен подчерта, че Икономическа зона София – Божурище предлага много като локация и потенциал за развитие, като е необходимо да се реализират допълнителни инвестиции в развитието на инфраструктурата. „Това е основен приоритет, по който се работи в министерството. Вече са проведени срещи с Министерството на транспорта за разработване на проекти за подобряване на транспортната свързаност до зоната“, посочи Александър Манолев.

Зам.-министър Манолев допълни, че намаляването на административната тежест за бизнеса и гражданите е приоритет на правителството като се предприемат координирани действия в тази посока във всички сектори. По думите му това също ще съкрати сроковете при реализирането на подобни мащабни проекти. „Само в Министерството на икономиката и дружествата, и агенциите в неговата система облекчихме 113 от общо 187 услуги и разрешителни режими, които се предоставят. Подобни категорични стъпки предприемат и всичките други администрации“, подчерта той.

Логистичният център на датската верига ще бъде разположен на терен с площ 300 дка и ще заема 93 000 кв.м РЗП. Центърът ще обслужва не само клиентите на компанията на Балканския полуостров, но и в Югоизточна Европа. Размерът на инвестицията е 100 млн. евро, като се очаква тя да бъде реализирана до средата на 2019 г. В центъра ще намерят работа 200 служители, а целта на компанията е да ползват при възможност основно местни доставчици за стоките и услугите, стана ясно по време на срещата.