Изборите за Учредително събрание във Венецуела започнаха

Свят

30-07-2017, 12:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мадуро към Тръмп: Махай се от Венецуела

Мадуро получи подарък от Путин

Опозиционните лидери призоваха за бойкот на гласуването

Изборните секции във Венецуела отвориха тази сутрин врати за вот, който критиците на президента Николас Мадуро се опасяват, че е голяма стъпка към установяването на диктатура в разяжданата от кризи страна, съобщи ДПА.
Мадуро отказа да даде заден ход въпреки призивите на опозицията и световни лидери да отмени изборите за 545-местен законодателен орган, чиято задача ще бъде да пренапише конституцията.
Опозиционните лидери призоваха за бойкот на гласуването и отказаха да излъчат кандидати за Учредителното събрание, тъй като по думите им този орган е измислен да работи в полза на Мадуро.
По план в изборния ден трябва да има разположени 232 000 войници, тъй като властите се страхуват, че демонстранти може да блокират или нападнат секциите.
В необвързващ референдум, свикан от опозицията по-рано този месец, 98,4 процента от гласувалите 7,1 милиона избиратели отхвърлиха плановете на Мадуро.
Страната е обхваната от началото на април от протести. При сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност загинаха 113 души.