1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата

Други идея е книжка да може да се изкарва само от хора със завършен 10-и клас

Идея за нови промени в Закона за движение по пътищата. 1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата. Това прие на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание, информира Нова тв.

Депутатите приеха наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно. 

Други идея е книжка да може да се изкарва само от хора със завършен 10-и клас.

Промени има и в методите и санкциите за пробите за наркотици.

Очаква се промените да влязат в пленарна зала през септември.

"Да се шофира в аварийната лента е сериозно нарушение. Трябва да се помисли дали глобата от 1000 лева не е прекалена, тъй като тя трябва да е съобразена със стандарта ни на живот”, каза в предаването „Събуди се” Димитър Илиев, който е състезател и преподавател по безопасно шофиране.

"Трябва да има сериозно и тежко наказание, за да се знае, че не може всеки да си позволява да кара в аварийната лента”, каза от своя страна Настимир Ананиев, който е бивш председател на Транспортната комисия в Народното събрание.

Състезателят Димитър Илиев заяви, че в България сме свидетели на пълни абсурди по пътищата. „Има кръстовища и пътни възли са тотално объркани и вкарват шофьорите в големи проблеми”, каза той.