Премиерът: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим

Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите

Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, предаде Агенция „Фокус“. На въпрос къде са били силните страни на ГЕРБ при победата на парламентарните избори и какъв съвет би дал на студентите като подход, след като партията е загубил президентските избори, коментира: „Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим“.

„Много е важно за демокрацията да има ясно разграничение на властите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и местната власт, това не е добре за демокрацията“, уточни Борисов. По думите му в един момент всички партийци започват да мислят, че са си самодостатъчни.

„Да, по-лесно е за управление, но е по-опасно за самата партия. Безспорно ГЕРБ е направила най-много в България. Безспорно се видя, че няма по-добра алтернатива, но в същото време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е вот на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш виждаш много грешки и проблеми, които иначе в управлението и когато всички власти са от една партия няма как да се забележат“, допълни той.

„Винаги съм благодарял на Господ и на народа, че сме се разбирали. Много грешки си отчетох, много проблеми видяхме, които сега поправяме. Особено в бюрокрацията и тежката администрация. Много отрезвяващо действа, защото всичко, което правиш ти се струва най-правилното, но то надали е. В същото време направеното и видимото от нас през годините е безспорно“, заяви Борисов и изброи инфраструктурните проекти, столичното метро и др.

„Защо комунистите не са го направили? Още през 19 в. в Европа е имало метро. С една дума хората оцениха направеното, но в същото време искаха да чуят как ще има повече справедливост, по-бърза и не затормозяваща администрация. Много е важен ежедневният диалог с хората, социалните мрежи много ми помагат. Всеки сигнал и питане го разпределям“, добави Бойко Борисов.

„Мисля, че нещата сега са си по местата. Има много добра и ясна границата между институциите. Това е най-доброто в условия на демокрация“, поясни той.

Премиерът коментира и темата с "Южен поток". "Аз имах доста сложи отношения през предишните години с Русия. Но прагматиката изисква да имаме нормални отношения с тях", обясни той. „Всичко се върти около газа и нефта. Стават гигантски размествания в тези сфери в света. От няколко години ние единодушно в Европейския съвет гласуваме санкции срещу Русия. Според мен те не изиграха роля“, посочи Борисов. По думите му след като ЕС не е приел „Южен поток“, на територията на България, той е станал „Турски поток“ и е минава през Гърция и Италия.

„Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме. Активно започнахме изграждането на газовия хъб „Балкан“, коментира той. Според него ние имаме стратегическо положение и цялата ни газова инфраструктура е много мощно изградено. „80% от компресорните станции на целите Балкани са в България. Завчера Европейската комисия ни позволи да преговаряме и за директен руски газ за този хъб. Така че, тук работим много прагматично, защото иначе загубите за България са огромни“, посочи Борисов.

Премиерът припомни, че миналата седмица у нас бяха проведени най-големите учения на НАТО в Европа. „Няколко хиляди военнослужещи провеждаха стрелби с най-различни оръжия. Нашата политика е абсолютно лоялно, силно, 100% членство в НАТО, което е и нашата сигурност и отбрана и в същото време – прагматични отношения с Русия по отношение газовите доставки и стокооборота“, коментира той.

„Винаги съм считал, че между Европа и Русия трябва да има прагматични и добронамерени отношения. За съжаление, не по наша вина, не винаги са такива. Резултатите обикновено са плачевни за Европа. Не са били толкова отдавна и Първата и Втората световна война“, посочи Борисов. „Не бих се наел да прогнозирам или да коментирам отношенията между другите държави в ЕС и Русия или между САЩ и Русия. Считам, че в България водим умерена и прагматична политика спрямо тях. България никога не е се е огъвала и никога не е била проблем за НАТО или ЕС“, допълни той.

"АМ „Хемус“ е най-важното нещо за Северна България и трябва да бъде направена", каза още премиерът.