Китай призова Северна Корея да спазва резолюцията на ООН

Рекс Тълърсън заяви, че никога няма да приеме КНДР, въоръжена с атомни оръжия

Китай призова днес Северна Корея да спазва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и да спре всички действия, които могат да засилят напрежението на Корейския полуостров, предаде Ройтерс. Пекин се надява също, че всички страни могат да действат предпазливо, за да предотвратят ескалиране на ситуацията, посочи говорител на китайското министерство на външните работи, цитиран от БТА.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тълърсън заяви, че никога няма да приеме КНДР, въоръжена с атомни оръжия, и призова Китай и Русия да направят повече за ограничаване на засилващата се заплаха за регионалната и глобална стабилност, идваща от ракетните амбиции на Пхенян, информира Асошиейтед прес.

Китай и Русия са основните икономически фактори, които дават възможност на Северна Корея да разработва програма за атомни оръжия и балистични ракети и носят „уникалната и специална отговорност за тази нарастваща заплаха“, каза Тилърсън.

Северна Корея днес потвърди, че е изстреляла втора междуконтинентална балистична ракета „Хвасон-14“, което определи като „сурово предупреждение“ към САЩ. Пхенян заяви, че цялата американска територия попада в обхвата на ракетите.