Борисов: Популизмът не е довел никоя държава до добър изход

В момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа

Популизмът не е довел никоя държава до добър изход, Гърция е достатъчно ясен пример за това. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, съобщава Агенция „Фокус“.

На въпрос от страна на студентите как успява със партията си да управлява България и да я води до такива успехи, както и какви съвети би дал, Борисов коментира: „Европа преодоля доста кризи, нито една не беше създадена от нея. Но няма нищо по-хубаво от нашата обща Европа. Финансовата и икономическа криза ни беше привнесена, мигранската криза ни беше привнесена, защото това е най –хубавото място за живеене в света. Освен това Европа, със своите управления – ЕС, ЕП, ЕК, е възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление“, каза Борисов.

„Това понякога създава възможности за по-бавни темпове при решаването на кризи, но като млади хора това не трябва да ви плаши, защото Европа винаги се справя в това отношение, както и във финансово-икономическата сфера. Ние сме си извадили поуки“, добави той.

„Преди много години, дори и аз тогава съм бил малък, са създадени Маастрихтските критерии. Те са правени от най-добрите финансисти и икономисти в Европа. И те са казали, че когато дефицитът мине 3%, а външния дълг 60%, рискът за криза е огромен. Затова ние като правителство винаги сме се придържали към Маастрихтските критерии. И вие, когато пораснете и заемете такива постове, трябва задължително да ги спазвате. А те са много ясни“, каза още премиерът Бойко Борисов.

По думите му в момента България е в тройката с най-нисък външен дълг в Европа. „Бюджетът ни е на излишък, не на дефицит. Имаме 13 млрд. фискален резерв. Подвеждането по популизма не е довело никоя държава до добър изход. Гърция е достатъчно ясен пример за това. Виждате колко години ЕС, еврозоната, Международния валутен фон, Световната банка на всеки 6 месеца се занимава с Гърция. Притеснително е и нарастването в огромни размери на външния дълг и на Италия, и на Франция. Но да се надяваме, че те имат мощни икономики и ще излязат от това положение. Моят съвет към вас е харчете толкова, колкото изкарате“, допълни той.