Междуфирмените задължнения надвишават два пъти БВП на страната

25% от фирмите у нас не могат да покриват задълженията си

Една четвърт от фирмите у нас не могат да покриват задълженията си, което забавя всички техни плащания, включително разходи за заплати и инвестиции, предава БНТ. Това показва проучване на една от големите фирми за събиране на дългове у нас, оповестено през тази седмица.

Според работодателските организации общата сума на междуфирмения дълг вече надвишава два пъти брутния вътрешен продукт на страната. Какви са последствията и какво може да бъде решението вижте в следващия репортаж.

Проучване на една от големите фирми за събиране на дългове у нас показва, че просрочената междуфирмена задлъжнялост не намалява през последните години. От дружеството са анкетирали представители на 200 компании от различни сектори на икономиката.

Просрочената задлъжнялост е като поречен кръг. 22% от фирмите у нас не могат да се издължават на време, към тях се прибавят и тези, които никога не си плащат. Това намалява печалбите на дружествата в 56% от случаите. 42 на сто от фирмите обаче прибягват към използването на колекторски компании. Резултатът са събрани пари, които отново се връщат като кеш в касите на дружествата.

Според изследването, у нас една четвърт от компаниите се чувстват застрашени от фалит заради просрочена ликвидност. По този показател сме близо до Великобритания и свърхзадлъжнялото правителство на Гърция.

Четири са основните последици от забавените плащания - намалени печалби, недостиг на пари, по-високи разходи за лихви и спад на инвестициите.

Средният период за забавяне на плащанията в България е 35 дни. Сметките си плащат 74% от компаниите, а останалите имат проблем с фактурите.

Според бизнес организацията има три мерки, които могат да подпомогнат междуфирмените плащания. Първо, фирмите трябва да проучват много внимателно своите партньори преди да работят с тях, второ трябва да се развие пазар на дългове, така че фирмите да могат да продадат задълженията си и трето - споровете да се решават предимно арбитражно без участието на съда.