Симеонов ще присъства на военния ритуал по повод 100 години от смъртта на ген. Иван Колев

Общество

29-07-2017, 05:59

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Паметникът на един от най-големите ни пълководци бе изграден с личното съдействие на вицепремиера

Вицепремиерът Валери Симеонов и депутати от парламентарната група на Обединени патриоти ще присъстват на военния ритуал и панихида по повод 100 години от смъртта на легендарния български пълководец генерал-лейтенант Иван Колев. По време на церемонията ще се състои и освещаване на изградените към паметника на ген. Колев паметни плочи с имената на войниците и офицерите от Трета Българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея, предава пресцентърът на НФСБ.

Паметникът на един от най-големите ни пълководци бе изграден с личното съдействие и активното спомоществователство на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който предоставя по-голямата част от средствата. Скулптурата на ген.Колев изработена от Александър Хайтов е издигната в Добрич миналата година.

Ген. Колев е не само един от най-големите пълководци, той е признат за „баща на българската конница“. Паметни остават думите му, казани на 4 септември 1916 година пред строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за Обединението на България“.

Събитието ще се състои днес, от 11 часа пред паметника на ген. Иван Колев в Добрич.