Юнкер: Двойните стандарти при храните са неприемливи

Производителите твърдят, че критиките са неоснователни

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща на Словакия и другите членки от Източна Европа, че ще помогне за премахването на „напълно неприемливата” продажба на хранителни продукти с по-ниско качество на техните вътрешни пазари, предава БНТ.

Източноевропейците се оплакаха от „апартейда с храните” и от това, че производителите ги третират като „кош за отпадъци на Европа” и намаляват количеството на съставки в широк спектър основни стоки.

Производителите твърдят, че критиките са неоснователни, и изтъкват, че всичко опира до различните вкусове, а не до съдържанието на хранителните стоки. Юнкер обаче настоя, че проблем наистина има и той трябва да бъде решен.

"Не ми харесва идеята, в Европа да има втора категория граждани. Ще действаме в съответствие с общото си намерение да сложим край на този дискриминационен начин за доставка на храни за словашкия народ", каза Юнкер.

Премиерът на Словакия, който миналата седмица описа проблема като „международен скандал”, каза, че приветства ангажимента на Юнкер да реши въпроса. "За мен най-важният факт е, че Комисията и председателят ѝ приемът, че проблемът съществува и че председателят обеща да отдели внимание на това", каза Роберт Фицо.

„За някои може да изглежда нелепо”, но за Словакия и четирите партньори от Вишеградската група това е „сериозен политически проблем”, подчерта словашкият премиер.