Захариева: Благодаря на всички ПГ за подкрепата за договора с Македония

Декларацията бе внесена от всички парламентарно представени партии

Благодаря на всички парламентарни партии. Наистина показахме, че можем да се обединяваме по важни и национални приоритети. Това заяви заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева, след като Народното събрание прие единодушно парламентарната Декларация относно подписването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предава пресцентърът на МВнР.

Декларацията бе внесена от всички парламентарно представени партии. 206 присъстващи в залата депутати гласуваха „за”. Така те подкрепиха решението на правителството да подпише договора с Република Македония.

„Редица български правителства са работили за този договор”, каза министър Захариева и припомни, че първото предложение за него е от 2008 г. Тя допълни, че този договор ще бъде само началото на дълъг процес, но отваря нова глава в отношенията между двете държави.

„Най-важното е да помагаме на гражданите на двете държави да се свързват, а те искат да са заедно”, подчерта министър Захариева и посочи, че над 500 000 туристи от Македония са посетили България за последната година. „Затова смятам, че днес е исторически момент”, каза тя.

За да се превърне в истинска история обаче, „се надявам техният парламент да е гледал какво се случи в нашия парламент, защото истината е, че шансът, който този договор отваря, е голям”, каза още заместник министър-председателят.

Според нея документът отваря шанс за европейското развитие на Република Македония. „Сега е въпрос на избор на техните политически елити да дадат шанс на своите граждани”, завърши тя и цитира представително проучване в Република Македония, според което 80% от гражданите подкрепят подписването на договора и сближаването на двете страни.