Обсъдиха възможностите за задълбочаване на парламентарното и икономическото сътрудничество между България и Судан

Това стана на среща между председателя на Народното събрание Димитър Главчев и министъра на външните работи на Судан Ибрахим Гандур

Възможностите за задълбочаване на парламентарното и икономическото сътрудничество между България и Судан обсъди председателят на Народното събрание Димитър Главчев с министъра на външните работи на Судан Ибрахим Гандур. Посещението на суданския външен министър е по покана на вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.
 
Председателят на парламента посочи, че отношенията между България и Судан са традиционно добри и доказателство за това е отбелязаната през миналата година 60-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Димитър Главчев информира госта, че в 44-тото Народно събрание вече има сформирана Група за приятелство България – Судан, която ще подпомогне активизирането на двустранните отношения в различни сфери.
 
Суданският външен министър подчерта, че страната му оценява значението на България в Европа. Той отбеляза, че по време на председателството на Съвета на Европейския съюз страната ни ще играе важна роля за формирането на общите решения на страните от Съюза. Ще положим усилия за задълбочаването на парламентарното сътрудничество, добави той.
 
Повече от 2000 судански младежи са завършили висшето си образование в България и това е много добра основа за задълбочаване на двустранните ни отношения, подчерта председателят на Народното събрание. По думите му има неоползотворен потенциал за развитие на по-тесни контакти в търговско-икономическата сфера.
 
България оценява високо усилията и постигнатото от Судан в областта на сигурността, борбата с тероризма, проблемите на миграцията, както и за утвърждаването на ценностите на демокрацията, отбеляза Димитър Главчев. Сигурността и безопасността са изключително важни за инвеститорите, подчерта суданският външен министър. Той уточни, че страната му си сътрудничи със съседните държави и заедно работят за предотвратяване на прояви на тероризъм и за справяне с миграцията.
 
В срещата участваха председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателят на Групата за приятелство България – Судан Десислава Атанасова.