Експерт за агресията у нас: Липсва ни самоконтрол

Няма как да кажем,че някой не е агресивен по природа, но възпитанието е това, което на нас ни липсва

Причините за агресията са много. При нас отчетливо липсва самоконтрол, владеенето на изявата на собствените емоции. Няма ключ за справяне с агресията, те са връзка ключове. Върви всичко паралелно. Това заяви в ефира на БНТ д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия "Св. Иван Рилски" по време на дискусия за нарастващата агресия в обществото у нас.

"Причините за агресията са много. Това е нагон, биологично обосновен. Всеки я носи в себе си. Няма как да кажем,че някой не я носи в себе си. Няма как да кажем,че някой не е агресивен по природа, но възпитанието е това, което на нас ни липсва. Липсва ни самоконтрол. При нас отчетливо липсва владеенето на изявата на собствените емоции, поради което се стига до такива тежки актове, съчетано с липса на уважение на закона, чувство за безнаказаност", обясни Гълъбова.

"Голямата роля и неправилно задавания обществен тон. Да владееш емоциите си може да се възпита и това е наше задължение да научим децата си от най-ранна възраст, че тези правила са направени, за да се спазват. Много е важно семейството. Тази институция вече я няма", каза още тя.