Суданският външен министър на посещение у нас - bulgaria.utre.bg

Суданският външен министър на посещение у нас

27 юли 2017, 06:06 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    mfa.bg

Това се случва за пръв път в демократичната ни история

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се с министъра на външните работи на Република Судан Ибрахим Гандур, който ще бъде на официално посещение в София. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Настоящото посещение на суданския външен министър е първото в историята на двустранните отношения след демократичните промени у нас през 1989 г.

Важността на визитата следва да се оценява в принципно новия контекст на развитието на обществено-политическите процеси в района на Близкия изток и Северна Африка след т. нар. Арабска пролет. Благодарение на стратегическото си географско положение, богатата си суровинна база и природни ресурси, Судан разполага със значителен потенциал за развитие и в дългосрочен план ще играе все по-осезаема роля в събитията както в Африканския рог, така и в района на Северна Африка и Близкия изток. През последните години Судан постепенно съумя да се позиционира като един от значимите партньори в региона в контекста на борбата с тероризма, миграционните процеси и ролята му в регионалните конфликти.

Във фокуса на срещата на министър Захариева и министър Гандур ще бъдат двустранните отношения, икономическото сътрудничество,  отношенията в сферата на образованието и актуализирането на договорно-правната база между двете държави.

В Министерството на външните работи ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между външните министерства на България и Судан и на Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България и Центъра за дипломатически изследвания и обучение към Министерство на външните работи на Република Судан.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика