Министър Кралев се срещна с посланика на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан

Спортният министър ще води българска делегация в „Марша на живите“ през следващата година

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с посланика на Държавата Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан. Тя отправи покана към министър Кралев да води и организира българска делегация в „Марша на живите“ през 2018 г.
„Маршът на живите“ е церемония, в която млади хора изминават пътя от лагерите на смъртта Аушвиц и Биркенау в Полша, той е част от честването на Деня в памет на жертвите от Холокоста. До този момент България не е участвала с делегация в събитието. Според посланик Лилиан обществената значимост на спорта би допринесла за популяризирането на събитието и ценностите, които защитава сред младежите.
Министър Красен Кралев пое ангажимент да организира делегация, включваща спортни знаменитости, общественици и представители на футболни фен-клубове, която да участва в марша през май следващата година. Идеята е по този начин да се популяризира борбата с антисемитизма, расизма и ксенофобията сред младите хора в България.
През 2018 г. България има всички шансове да стане пълноправен член на Межуднародния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA). IHRA е неправителствена организация, чиято основна цел е да подпомага изучаването на Холокоста и последиците от него, тя е отворена за членство на всички демократични държави, придържащи се към Стокхолмската декларация по Холокоста от 2000 г. Кандидатурата на България в Международния алианс за възпоменание на Холокоста е одобрена от МС през март тази година. С активното си участие като наблюдател през изминалите четири години страната ни демонстрира своя задълбочен и последователен ангажимент към възпоменанието, изучаването и изследването на Холокоста.
Министър Кралев пое ангажимент пред Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан да съдейства и за среща на посолството с Българска параолимпийска асоциация, Спешъл Олимпикс България и Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ във връзка с проект за деца с увреждания, който посолството разработва в София.