Л. Павлова: В рамките на председателството ще ни посетят много лидери

Търсят се студенти доброволци, които да помагат по време на Българското председателство на Съвета на ЕС

Разчитаме на вашето активно участвие при обсъжданията на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и за осигуряването на доброволци. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на среща с ректорите на университетите у нас и с представители на студентите, която се проведе в Министерския съвет. Министър Павлова запозна ръководителите на висшите учебни заведения и студентите с подготовката на Българското председателство, докъде е стигнала тя и какви са приоритетите му.

"Председателствата през първото шестмесечие на годината винаги са с повече заседание, затова и предизвикателствата пред нас ще са още по-големи“, посочи Павлова. Тя подчерта, че календарът на председателството ще бъде окончателно финализиран през декември т. г., но към момента е предвидено в България да се проведат над 200 събития, от които 32 са на много високо ниво. Срещите в Брюксел са над 1500.

„Първоначалната идея за среща с вас стартира от желанието да направим една дискусия, диалог и дебати как да привлечем младите хора към Българското председателство и те активно да участват във всичките му форми“, посочи министър Павлова.

Тя каза още, че се планира чрез университетите студентите да бъдат поканени да се включат като доброволци за председателството, за което е нужна силната подкрепа на ректорите и студентските организации. „България ще посетят 22 000 делегати, затова е необходимо да намерим сериозни, млади и активни хора, които отговорно да приемат мисията на доброволци“, заяви министър Павлова.

„В рамките на председателството ще ни посетят много лидери и еврокомисари“, посочи още министърът за Българското председателство. Някои от тях са потвърдили, че биха изнесли пулични лекции, затова Павлова поиска становище от ректорите как да се осигури участнието им, което би било изключително полезно за студентите и академичната общност.

По време на обсъжданията в Гранитна зала на МС стана ясно, че може да се организира онлайн връзка между сайта на председателството и тези на университетите, която да се ползва за предаването на лекции на известните европейски гости.

Представители на студентите заявиха, че екипът на председателството може да разчита на тях за реализацията на младежките политики, за доброволчеството, както и за осигуряването на лекциите на високопоставените гости от Брюксел.