Захариева: Договорът с Македония поставя ново начало, но пътят ще е дълъг

Този договор дава наистина възможност за подобряване на отношенията и възможност историята да ни обединява

Надяваме се договорът да постави ново начало в отношенията ни, но нека сме реалисти – процесът ще бъде дълъг. Така заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира от Тирана пред български медии одобряването от двете правителства на проекта за договор за добросъседство между България и Република Македония.

„Този договор дава наистина възможност за подобряване на отношенията и възможност историята да ни обединява, а не да ни разединява, като гледаме заедно напред в общото бъдеще”, допълни министър Захариева и посочи, че има много такива примери за държави в Европейския съюз.

От Тирана, където продължава официалната си обиколка в държави от Западните Балкани, министър Захариева допълни, че „България има интерес всички съседи да бъдат членове на ЕС, да бъдат развити демокрации, да не бъдат затворени и изолирани, но преди всичко да не бъдат антибългарски”.

Договорът е плод на „поредица усилия на правителства, започващи от 2008 г.”, допълни тя и подчерта, че той е в интерес на двете страни. „Много важно за него е, че като почива на декларацията от 1999 г., той я надгражда”. Договорът предвижда механизъм за наблюдение по изпълнението на договора от двамата министри на външните работи всяка година.

Освен това дава възможност за по-добро икономическо сътрудничество, като свържем икономиките си. „Сега дори нямаме път за това, а хората искат да са заедно”, допълни министър Захариева.

Двете правителства са упълномощили министър-председателите да подпишат договора.