Борисов: С Договора за добросъседство отваряме нова страница в отношенията ни с Македония

Политика

26-07-2017, 15:02

Снимка:

facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Македонското правителство прие текста на Договора за добросъседство с България

Европейският съюз оцени договора като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Република Македония

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на България да изгради модерни добросъседски отношения, основани на европейските ценности. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Той отбеляза, че в продължение на години няколко български правителства от целия политически спектър са били ангажирани в преговорите, отстоявайки българския национален интерес, предава пресцентърът на Министерски съвет.

Според Борисов посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история е първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите. „Европейският съюз оцени договора като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Република Македония“, допълни премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза още, че с подписването на договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и ще се установят отношения на сърдечни приятелства.

В рамките на заседанието министър Ивайло Московски представя и друг документ, който ще даде възможност да се предприемат конкретни действия по доизграждането на железопътната връзка между България и Македония.

По-рано бе съобщено, че нашето правителство одобри проекта на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Подписването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на Република България да изгради добросъседски отношения, основани на европейските ценности.

Осезаеми резултати след подписването на договора ще бъдат: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни.