ГЕРБ оттегли промените в ЗСБ за финансиране на магистратски организации - bulgaria.utre.bg

ГЕРБ оттегли промените в ЗСБ за финансиране на магистратски организации

26 юли 2017, 14:55 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Пресцентър ГЕРБ

Проектозаконът предизвика сериозни критики

ГЕРБ оттегля текстовете в Закона за съдебната власт, с които щеше да бъде забранено на професионалните организации на съдии и прокурор да получават чуждестранно финансиране. Това обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, предава бТВ.

Проектозаконът предизвика сериозни критики, защото беше припознат от някои активисти като удар по реформистки настроения Съюз на съдиите в България, чиито проекти са прозрачно и законно финансирани от Фондация „Америка за България”. Формалното обяснение на управляващите беше, че забраната ще укрепи независимостта на магистратите.

„Заявяваме, че сме „за“ прозрачност в начина на финансиране, но не и "за" ограничаване на всички тези донори, които допринасят, както за образование, така и за култура, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти”, обясни Цветанов, като, по думите му, решението е дошло след консултации с неправителствения сектор.

Според него „има повече спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно” и текстовете ще бъдат оттеглени на второ гласуване в Правната комисия, за да се създаде работеща среда за приемане на другите промени в Закона за съдебната власт.

Цветанов похвали „Америка за България”, като посочи, че за подпомагане на НПО сектора у нас фондацията е дала 170 млн. долара, а за образование проектите са за 105 млн.

Днес американският посланик Ерик Рубин се срещна с премиера Бойко Борисов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика