Захариева: Приоритет на председателството ни е разширяването на Западните Балкани

Президентът на Албания: Разчитаме много на вас за европейската ни интеграция

Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за разширяването на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-добрия начин. С тези думи президентът на Албания Илир Мета посрещна българския заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Албания е втората държава от Балканската обиколка на българския дипломат №1.

"Радвам се, че съм първият европейски министър, който се среща с вас след встъпването ви в длъжност, и ви пожелавам успешен мандат", обърна се Захариева към Мета. Тя подчерта, че отношенията между България и Албания са отлични, политическият диалог се води на всички нива и държавниците трябва да работят за увеличаване и на икономическите връзки.

"Приоритет на нашето председателство на Съвета на ЕС е разширяването на Западните Балкани и да покажем това не само на думи - каза Екатерина Захариева. - Голям шанс за целия регион е, че в рамките на 2 години Съюзът ще бъде председателстван от четири държави, които подкрепят разширяването - България, Австрия, Естония и Румъния", каза още тя.

Вицепремиерът Захариева разказа, че реформите си струват, тъй като членството ни в ЕС има пряк ефект върху доходите, инфраструктурата и финансовия растеж на страната. Президентът Мета потвърди, че при последното си посещение в София е видял голяма промяна.

Екатерина Захариева подчерта, че част от критериите, които трябва да покрие Албания, се отнасят до върховенството на закона, административната реформа, борбата с организираната престъпност и правата на човека. В тази връзка тя постави въпроса и за признаването на българското малцинство в Албания. Въпреки резолюцията на Европейския парламент, призоваваща това да стане, в проектозакона на правителството, който предстои да бъде внесен в парламента, българското малцинство не е споменато."Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост между двете ни държави", каза Захариева.
Президентът Илир Мета обеща да проследи законопроекта в парламента и да съдейства за гъвкаво решение.

"Никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин", декларира държавният глава на Албания пред българския външен министър. Илир Мета разказа, че като тийнейджър се е занимавал с вдигане на тежести и се е възхищавал много на българската школа в този спорт.

От своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева припомни, че албанското Възраждане, довело до независимостта на страната, всъщност започва в България със създаването на албански дружества и издаването на вестници на албански език, които са функционирали с подкрепата на българските власти. Тя заяви още, че българският народ няма да забрави приноса на албанските преселници у нас за икономиката на новоосвободилата се българска държава в началото на миналия век.