Кр. Вълчев: Въвеждаме дистанционно обучение по български език в чужбина - bulgaria.utre.bg

Кр. Вълчев: Въвеждаме дистанционно обучение по български език в чужбина

26 юли 2017, 14:11 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават

Министерството на образованието и науката работи за въвеждане на дистанционно обучение по български език и литература, за да може повече деца от различни краища на света да го научат. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в обръщението си към Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която празнува 10-годишен юбилей.

"Днес имаме над 300 училища по света, в които на 3 март, 24 май и 15 септември се чува българският химн. Гласът на българските деца е доказателство за вашата успешна работа", каза Вълчев. Дистанционното обучение ще е възможност за онези деца и ученици, където няма голяма българска общност и училище, също да усвоят езика. "Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Все повече хора ще искат да се върнат обратно в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства пред нас да развиваме политиката", посочи министърът.

За неделните училища вече има адаптирани учебни програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ "Св. Климент Охридски". Те са в съответствие с държавните образователни стандарти и синхронизирани с общата европейска езикова рамка. Красимир Вълчев съобщи, че предстои утвърждаване и на нови програми по история и география на България за училищата в чужбина. Вълчев изрази подкрепа за усилията за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори.

"Готови сме да работим с другите страни, да подкрепим и да инициираме в координация с останалите институции национална кампания за превръщането на българския език в матуритетен. Радвам се, че имаме партньорство с всички институции - това е гаранция за по-нататъшното развитие на образователната политика", заяви министър Вълчев.

Той посочи, че започналата през 2008 година политика на подкрепа на неделните училища от държавните институции трябва да продължи с увеличаване на бюджета и финансирането всяка година. От есента ще отворят врати 44 нови училища.

"Благодарение на учителите в българските училища зад граница 24 часа в денонощието на всички континенти в 40 държави от новата учебна година 13 334 деца ще учат български език", посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Тя отличи с грамоти на МОН "Неофит Рилски" учители от образователните институции в чужбина. МОН даде и на всяко училище специални плакати с всички български гербове и химни.

Специален плакет за Асоциацията получи от министъра на образованието Ирина Владикова, директор на българското училище "Св.св. Кирил и Методий" във Виена и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета