Депутатите приеха промени в Кодекса на труда срещу некоректните работодатели - bulgaria.utre.bg

Депутатите приеха промени в Кодекса на труда срещу некоректните работодатели

26 юли 2017, 11:52 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikimedia commons

Промените са внесени от представители на всички парламентарни групи

Народното събрание прие на първо четене промени в Кодекса на труда, които предоставят допълнителна защита на работниците в случаите на неизплатени заплати, предава БНТ.

С приетия законопроект се засилват правомощията на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда", която ще може да извършва проверки по повод изплащането на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудови правоотношения.

Работодателите, които дължат възнаграждения на работниците си, няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Според БСП с промените проблемът с неизплатените заплати се решава половинчато и се налагат още промени в законодателството, за да бъде извървян целият път.

Според ГЕРБ и ДПС предложеният законопроект е първа крачка за дисциплиниране на некоректните работодатели и между първо и второ четене текстовете ще бъдат прецезирани.

За промените настояваха също омбудсманът Мая Манолова и представители на синдикатите.

„Идеята е да дисциплинираме некоректните работодатели“, каза Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

На агенцията се предоставят правомощия да извършва проверки по повод на изплащането на трудови възнаграждения и обезщетения и след прекратяване на трудовите правоотношения и да дава задължителни предписания в тази насока. Изрично се регламентира срокът, в който работодателят е задължен да изплати обезщетенията, дължими на работниците и служителите му, като се дължи и законната лихва при неизпълнение.

Друга промяна предвижда работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Предоставят се допълнителни възможности за работещите да получат вземанията си за трудови възнаграждения и обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители. Гарантираните вземания ще бъдат отпускани на работниците и служителите в тримесечен срок от датата на вписване в търговския регистър на съдебното решение за откриване на производството по несъстоятелност.

С промените се предлага изменение и в Гражданския процесуален кодекс. Предвижда се възможност работниците и служителите да искат по-бързото издаване на заповед за незабавно изпълнение въз основа на влезли в сила предписания на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“. Така работещите ще бъдат улеснени да търсят съответните начислени и неизплатени възнаграждения и обезщетения, които работодателят им дължи. Освен това няма да се налага да водят съдебни дела за установяване на основанието и размера на дължимите суми, посочват вносителите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика