МВР: Поставихме конкретни задачи на началниците на РУ-СДВР

Вътрешният министър, главният секретар, директорите на ГДНП и СДВР проведоха работна среща с ръководителите на столичните полицейски управления

"Изненадани сме от случаите на агресия от последните дни, затова реших да присъствам на срещата с началниците на районните управления в София. Професионалното ръководство обсъжда какви конкретни мерки да предложат и предприемат,  за да се подобри сигурността в сезон, в който криминогенната обстановка е по-скоро овладяна. Според информацията до момента, между двата последни случая на агресивно поведение от вчера и днес в столицата няма връзка", категоричен бе министър Валентин Радев, който присъства на вчерашната среща, предава пресцентърът на МВР.

"Усилване на патрулите, засилване на вниманието към криминогенните елементи, включително и извън София, са сред мерките , които дискутирахме. Обсъдихме и случаи извън района на Борисовата градина и подходящи механизми за подобряване на обстановката на сигурност, така че да спрем изява на подобна агресия, за да са спокойни гражданите. Професионалистите в МВР и СДВР  ще направят обстоен анализ и ще предложат професионални стъпки срещу всички прояви на агресия, включително и на опити на посегателство срещу полицейски служители, но нека първо приключи разследването по двата последни случая, за които засега няма обяснение", обобщи министър Радев.

"Срещата бе мотивирана от нападения в района на Борисовата градина през последните два дни, днешния инцидент определяме като брутален хулигански акт, заяви главният секретар на МВР  Младен Маринов след срещата с полицейските началници в София. След като междувременно с директора на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски разговаряхме с пострадалия и получихме информация за случая, поставихме конкретни задачи на колегите от РУ-СДВР и началника на „Криминална полиция“ – СДВР", поясни Маринов и допълни, че предстои много работа за изясняване на този инцидент по хулигански подбуди, за който липсва конкретен мотив и пострадалият по никакъв начин не е предизвикал агресията.

"Коментирахме разположението на патрулите около Софийския университет и Борисовата градина, както и мерки за инструктажа на патрулите в тези райони. Набелязали сме места за проверка, като профилът на нападателите най-вероятно е свързан с лица от криминалния контингент или  дори непълнолетни. Има вероятност нападателите да са засечени, затова разпоредихме мерки за запазване на записите от камерите в района, дори и от по-отдалечени обекти, за да се направи обстоен преглед", допълни Терзийски.

На срещата вчера началникът на Първо РУ-СДВР комисар Георги Хаджиев е докладвал, че от началото на тази година няма регистрирано подобно престъпление в района на Борисовата градина.