Дариткова: Агресията не може да се превръща в ежедневие

Според нея трябва да има превенция и има необходимост от обединение на усилията

“Агресията не може да се превръща в ежедневие в нашето общество.“ Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в студиото на БНТ. Тя коментира вчерашното нападение над журналиста от обществената телевизия Иво Никодимов и сподели своето мнение, че като граждани, трябва да се обединим, за да не ни “залее“ тази агресия.

Според Дариткова трябва да има превенция и има необходимост от обединение на усилията – “Трябва да има превенция. Необходимо е да се обединят усилията. Изолирани мерки срещу агресията има. Усещането за безнакзаност е една от основните причини хората да си позволяват такова решаване на определени проблеми. Най-вече трябва да говорим за превъзпитание и образование“, каза обясни депутатът от ГЕРБ.

Председателят на парламентарната комисия към Народното събрание увери, че правителството ще работи усилено по въвеждането на национална здравна информационна система и че това ще се случи поетапно. Тя изрази надежда, че бъдещият председател на Националната здравноосигурителна каса, чието гласуване предстои в НС, също ще работи по въвеждането на електронната система.

Даниела Дариткова заяви, че въвеждането на информационната система ще е поетапно, като първо ще се започне с въвеждането на електронна рецепта и електронно направление, което да оформи бъдещия електронен здравен картон на пациентите в България. Електронната система ще позволи и да се наблюдават средствата в Касата. "Така ще заработи едно аналитично звено в НЗОК, за да могат да се наблюдават процесите на финансиране. Концепцията за системата предполага поетапно въвеждане на отделните елементи, за което използваме и европейско финансиране", каза Дариткова.

Тя заяви, че съществуват регулативни стандарти, които позволяват плановото разпределение на направленията за специалисти, които общопрактикуващите раздават. Дариткова добави, че лекарите могат да изискат допълнителен брой направления, ако има такава нужда, макар че бюджетът има определени лимити.

По въпроса с избора на председател на Националната здравноосигурителна каса, за поста на когото има само един кандидат, тя изрази увереност, че Народното събрание ще подкрепи кандидатурата на проф. д-р Камен Плочев, защото той е не само човек с безупречна експертиза, но е и достатъчно дипломатичен.

"Плочев ще има подкрепа от по-голямата част от народните представители, а останалите ще вземат решение спрямо политическите си пристрастия. Плочев е надпартийна кандидатура и ще е жалко, че гласуването му от някои депутати ще е политически мотивирано", заключи Дариткова.