Стефан Ташев: Журналистите в България нямат никаква защита

Свободата на словото е застрашена, щом бият журналист в центъра на София

Сякаш се завръщат времената, в които някои хора смятат, че могат да правят безнаказано всичко, което поискат. Това коментираха в ефира на бТВ криминалният журналист Стефан Ташев и медийният експерт Георги Лозанов след няколкото брутални случая на саморазправа през последните дни, сред които и побоя над Иво Никодимов от БНТ.

Ташев отбеляза, че от казаното до момента от МВР се създава впечатлението, че водещият на сутрешния блок на обществената телевизия може и да е бил сбъркан с някого от своите нападатели. Въпреки това, категоричен беше той, щом журналист е пребит в центъра на София, няма как свободата на словото да не бъде застрашена. По думите му проблеми в професията има не само от гледна точка на физическата сигурност: „Журналистическата работа в България е много рискова и много тежка от гледна точка на това, че няма никаква защита. 90% от българските журналисти работят в сивия сектор. Няма синдикати, които да ги защитават, няма юридическа защита от преследване”.

Лозанов подчерта, че е привърженик на по-тежките присъди за нападения над журналисти заради служебните им задължения. Според него обаче в обществото все по-настойчиво се прокрадва тезата, че насилието е нещо нормално и това е процес, започнал още с нормализирането на боя над бежанци по границата.

„На дъното на това стои една огромна простотия. Вътрешните задръжки са култура, когато задръжките паднат, значи има много голям културен проблем в обществото. Кризата минаваше не толкова видимо, сега тя започна да произвежда инциденти. Ако обществото влезе в такава криза, че насилието стане банално, никаква полиция не може да ни оправи”, подчерта медийният експерт.