Дончев и Петкова разговаряха с посланичката на Израел - bulgaria.utre.bg

Дончев и Петкова разговаряха с посланичката на Израел

25 юли 2017, 16:56 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър МС

Българската страна представи приоритетите си в енергийния сектор

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведоха среща с посланика на държавата Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан в рамките на енергийната стратегия за сигурност на доставките и диверсификация на източниците и маршрути на газ, представя пресцентърът на Министерски съвет.

Българската страна представи приоритетите си в енергийния сектор и най-вече необходимостта от разнообразяване на доставките на природен газ за страната и региона на Югоизточна Европа. Проектът за европейски газоразпределителен център „Балкан“ предвижда възможността за доставки на газ от различни източници и в този смисъл българската страна изяви интерес за потенциални доставки на природен газ от израелските находища, чиито прогнозни количества достигат до 1000 млрд. куб. метра, а добивът се планира да започне през 2019 г.

На срещата беше обсъден напредъкът по изграждането на газовата връзка с Гърция като входна структура за внос от алтернативни източници за региона на Югоизточна Европа и естествена предпоставка за осъществяването на газовия хъб Балкан.

Участниците в срещата потвърдиха традиционно добрите двустранни отношения между България и Израел и се съгласиха, че възможността за задълбочено сътрудничество в енергийната сфера ще допринесе за развитието на икономиките на двете страни.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика